Skip to main content

Het Fidbox-mysterie ontrafeld. Deel 2, de praktijk

9 augustus 2022

Steeds meer detaillisten zien de meerwaarde in van de Fidbox. Deze datalogger geeft je de informatie die je nodig hebt om snel en adequaat grote schades te voorkomen. Met de Fidbox kan je aantonen én bewijzen hoe de schade is ontstaan. En het geeft inzicht of de bewoner wel alles heeft gedaan om de schade te voorkomen. Een fijne gedachte voor de consument en een geruststellende gedachte voor de legger/parketspecialist. Immers, met de Fidbox leg je ook de verantwoordelijkheid van gebruik bij de klant. Maar wat gebeurt er wanneer de Fidbox de gebruiker op de hoogte stelt van een vocht- of temperatuur probleem. Hoe ga je daar mee om en hoe maak je de consument duidelijk wat er gedaan moet worden om het ontdekte probleem op te lossen? In dit tweede deel over de Fidbox gaan we in op de praktijk.

De Fidbox; een inventief controleapparaat
Met de fidbox haal je een ideaal apparaatje in huis dat snel reageert waardoor je in kan grijpen voordat het mis gaat en zo grote schades kan voorkomen. Iedere 8 uur wordt de temperatuur boven en onder de parketvloer gemeten. Ook de vochtwaarde van het hout en de ondervloer wordt gemeten en alle gegevens worden opgeslagen. In totaal kan de Fidbox 10.000 metingen opslaan (dit komt neer op ca 5 jaar metingen. De Fidbox is niet te resetten en daarmee ongevoelig voor verkeerd gebruik én niet te beïnvloeden, dat is een groot voordeel!

Parket wordt gedroogd aangeleverd op +/- 8 % . Deze waarde is gebaseerd op een constante relatieve luchtvochtigheid van 50-65% en een gemiddelde temperatuur van 20-21 ˚ . Na verloop van tijd zal de vloer zich gaan zetten (acclimatiseren/ aanpassen aan de omgeving). Is de omgeving te vochtig dan wordt het hout dus ook vochtiger. Als de Rv 65% is zal het hout niet droger worden. Het hout zal alleen gaan krimpen wanneer de RV lager is dan 50%!

Een goede vochtmeting is de basis van het succes!
Vocht meten is erg belangrijk. Vaak worden indicatiemeters gebruikt, maar deze zijn niet accuraat genoeg om het vocht in de dekvloer goed te meten. Indicatiemeters zijn bedacht om snel een indicatie van het vochtgehalte te krijgen en de locatie met de hoogste vochtgehaltes op te sporen om daarna op die plek een CM meting te doen. Houd er dus rekening mee dat een indicatie meter niet het juiste vochtgehalte aangeeft! Officieel is een CM meting noodzakelijk om de vloer juist te beoordelen. In de praktijk zien we vaak dat door onjuiste metingen het vochtgehalte (met name het restvocht) te hoog is wanneer de parketvloer op vloerverwarming in gebruik wordt genomen. Daarom is het advies naast een goede meting ook te controleren of het opstookprotocol goed is uitgevoerd. Het voorgeschreven opstookprotocol zal het droogproces behoorlijk versnellen. Hierdoor vermindert het risico op restvocht en voorkom je dat de Fidbox te hoge vochtwaardes uitleest! Advies: laat je indicatiemeter en CM-meter 1 x per jaar ijken.

Meet de Fidbox de Relatieve luchtvochtigheid of de vochtwaarde van het parket?
Om een breed misverstand weg te nemen: De Fidbox meet het vochtgehalte van het parket en van de ondervloer en drukt dit uit in relatieve luchtvochtigheid. Als de Fidbox aangeeft (door middel van een rode smiley) dat de luchtvochtigheid te hoog is en er geventileerd moet worden dan betekend dit dat de vochtwaarde van de ondervloer of van het hout te hoog is. Meestal wordt dit veroorzaak door te lang een hoge luchtvochtigheid, maar dit kan ook veroorzaakt worden door een te hoog vochtpercentage in de ondervloer.

De reden dat de in Oostenrijk ontwikkelde Fidbox vochtwaardes aangeeft in Relatieve luchtvochtigheid is omdat in het buitenland vochtwaardes van materialen gemeten worden in Darr ( darr = drogen). Vandaar!

Praktijkvoorbeeld. Rode smiley en opdracht te ventileren.

De Fidbox werkt mee aan een gezond en stabiel binnenklimaat. Als er een rode smiley verschijnt met een te hoge Relatieve luchtvochtigheid weten we nu dat de vochtwaarde van de ondervloer of van het parket te hoog is. De Fidbox geeft aan dat er geventileerd dient te worden. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Het ventilatie proces zoals wij dat kennen (door een half uurtje de ramen open te doen) zal wel iets doen aan de RV in de ruimte, maar dit zal niet direct invloed hebben op de vochtwaardes van de onder- of parketvloer. Om het vochtgehalte te verlagen zal er langdurig moeten worden geventileerd, immers het te hoge vochtgehalte is ook langzaam opgebouwd. Dit kan dus enkel bereikt worden door langdurig te ventileren.

Wat kan een reden zijn van te hoge vochtwaardes in de (parket)vloer?
Na het leggen van de parketvloer zal normaliter de vochtwaarde van de parketvloer iets stijgen. Dit “acclimatiseren” komt voornamelijk doordat de relatieve luchtvochtigheid van een woning veranderd als men gaat ‘leven’ in een huis. Door ademen en praten komt er vocht in de ruimte. Als er te weinig wordt geventileerd zal de relatieve luchtvochtigheid gaan oplopen en daardoor uiteindelijk ook de vochtwaarde in het parket toenemen. (zie tabel Houtvochtevenwichtsgehalte) Ook kan het restvocht in de vloer de indirecte oorzaak zijn.

Kan je een melding van de Fidbox in de meeste gevallen zelf verklaren, bevestigen en ook oplossen?
Ja, dat is zeker mogelijk. Zoals al eerder gezegd wordt de melding van een rode smiley (die dus een te hoge Relatieve luchtvochtigheid aangeeft) veroorzaakt doordat de vochtwaarde in de (parket)vloer te hoog is. Maar hoe kan je bij de klant thuis controleren dat de hoge waardes die de Fidbox meet, echt met het hout of het met de zandcementvloer te maken heeft?

Melding van te vochtig parket
Kijk wanneer deze melding komt eerst naar de hygrometer die in het huis hangt. Check indien mogelijk de geschiedenis. Geeft deze een langdurige hoge luchtvochtigheid aan dan kan je ervan uitgaan dat er onvoldoende wordt geventileerd. In de meeste gevallen zal de bewoner deze melding pas op langere termijn krijgen, dus na enkele maanden en niet direct. Advies: goed langdurig ventileren van de ruimte zodat de luchtvochtigheid gaat dalen tot onder de 50% waarna het vochtpercentage in het hout zal gaan afnemen! Krijgt de klant direct, of vrij snel na het leggen deze melding dan kan de oorzaak zijn dat het hout (veel) te vochtig wordt afgenomen of er is sprake van grote lekkage of een verkeerd geïnstalleerde Fidbox.

Melding van te droog parket
Ook hier is het verstandig om eerst naar de hygrometer te kijken. Is de relatieve luchtvochtigheid in de woning te laag, dan zal deze omhoog moeten. Dit kan met een luchtbevochtiger. Wij adviseren om deze al vanaf de herfst aan te zetten. Ook zijn er permanente luchtbevochtigers verkrijgbaar die in het ventilatiesysteem van de woning worden ingebouwd. Een voorbeeld hiervan is het HomEvap-systeem.

Melding van een te vochtige ondervloer.
Is er geen sprake van een langdurige hoge luchtvochtigheid en wordt er goed geventileerd of is er zelfs krimp van de parketvloer? Dan kan het goed mogelijk zijn dat de te hoge vochtwaarde (uitgedrukt in luchtvochtigheid) gemeld door de Fidbox, wordt veroorzaakt door restvocht. Dit kan in de winter direct na het leggen aan het licht komen. Maar ook komen deze meldingen vertraagd, wanneer het stookseizoen begint. Er is dan waarschijnlijk te vroeg begonnen met leggen, geen goed opstookprotocol uitgevoerd en/of er is niet goed gemeten.

Belangrijk om te weten:

Vergeet niet dat in veel gevallen na het storten van de vloer ook nog eens wordt gestuct en geschilderd. Hierdoor wordt de ons bekende cm per week droogtijd niet altijd gehaald.

Goed vocht meten is eigenlijk alleen mogelijk dmv een CM meting. Een indicatie meter biedt geen garantie dat de gehele deklaag wordt gemeten. Het zou kunnen dat er dan te snel wordt begonnen met leggen waardoor restvocht kan ontstaan.

Is er sprake van restvocht dan zal de droging veel langer duren. Want het vocht wordt nu ook tegengehouden door de gebruikte lijmen en het parket. Daardoor kan het gebeuren dat het restvocht langzaam omhoogkomt als men gaat stoken en daardoor pas later een seintje krijgt van de Fidbox. Al deze ellende kan je voorkomen door goed vocht te meten en te controleren of het opstookprotocol goed is uitgevoerd. Hierdoor wordt het risico op restvocht beperkt! Als uiteindelijk de vochtwaardes niet dalen of zelfs hoger worden dan kan er ook sprake zijn van lekkages, verkeerde installatie van vloerverwarming of een verkeerd geïnstalleerde Fidbox.

Het uitlezen van de fidbox op afstand.
Het is niet altijd mogelijk om zelf tot een conclusie te komen. In dat geval biedt de Fidbox ook een oplossing. De Fidbox slaat alle metingen op. Deze waarden kunnen op afstand, door de leverancier van de Fidbox, gedurende ca. 5 jaar worden uitgelezen.

Dit geeft de juiste onderbouwing op basis van de omgevingsfactoren.

arrow_backward Terug naar het overzicht

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen