Skip to main content

Het Fidbox mysterie ontrafelt. Deel 1, de techniek

25 juni 2022

De Fidbox is een zeer handige en essentiële controle tool om te gebruiken bij een parketvloer op vloerverwarming. Er zijn veel vragen over de Fidbox. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de techniek en de achterliggende gedachte van de ontwikkelaar. In het tweede deel gaan we dieper in op de praktijk; hoe beoordeel je de meldingen van de Fidbox en wat kan je doen om schades en meldingen te voorkomen.


Waarom is de Fidbox ontwikkeld?
Bij onze oosterburen in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland leggen ze al veel langer parketvloeren op vloerverwarming, zij lopen hierin al jaren voorop. De Fidbox werd ontwikkeld door Helmut Jilg, destijds parketlegger en eigenaar van een parketbedrijf uit Oostenrijk. De reden was eenvoudig: Helmut kreeg een schademelding, de oorzaak van schade was voor hem eenvoudig te verklaren, maar juridisch kon hij deze niet bewijzen. Hierdoor verloor Helmut de rechtszaak. Hij besprak deze zaak binnen zijn netwerk en zo ontstond het idee, én de eerste aanzet voor het ontwikkelen van een niet te manipuleren datalogger. Enige tijd later kwam de Fidbox op de markt, die door de jaren heen steeds verder is doorontwikkeld.

Sinds 2016 is de Fidbox V6 Europees rechtsgeldig.

Met de Fidbox voorkom je discussie over de oorzaak van de schade of klacht. De Fidbox is eigenlijk een derde en onafhankelijke partij. Het controleert belangrijke waarden die ervoor kunnen zorgen dat de vloer onnodige schade oploopt. Heb je géén Fidbox geplaatst dan trek je juridisch vaak aan het kortste eind. Dus voorkomen is beter dan genezen.

Hoe werkt de Fidbox en waar let deze op?
De Fidbox is een niet te beïnvloeden datalogger. De Fidbox wordt geïnstalleerd onder een parket,- of houtenvloer. De sensoren in de Fidbox meten drie keer per dag de temperatuur en de vochtwaarden van de parketvloer én van de dekvloer op. Deze waarden worden in de Fixbox opgeslagen. De bewoner kan de Fidbox uitlezen met de gratis Fidbox App. Hij/zij krijgt te zien of de temperatuur en vochtwaarden goed, te hoog of te laag zijn. De vochtwaarden worden uitgedrukt in te hoge of te lage relatieve luchtvochtigheid. Ook is er de mogelijkheid om de gehele geschiedenis uit te lezen.

Wat is het verschil tussen de eerste en de huidige Fidboxen?
De eerste exemplaren konden alleen worden uitgelezen door de leverancier of onafhankelijk deskundigen. Op dit moment zijn de huidige V6 modellen zo ontwikkeld dat de bewoner ze zelf met de gratis Fidbox-app zelf kan uitlezen. Op basis van de laatste Bluetooth-technologie, zijn de gemeten data makkelijk op te vragen met behulp van een smart Phone, tablet of PC. Zij kunnen nu elke dag checken of alles onder controle is. Dit is zeker een meerwaarde en een geruststelling voor de bewoner maar ook een extra verantwoordelijkheid wanneer ze waarschuwingen negeren.

Hoe plaats je een Fidbox?
De Fidbox wordt in een parketdeel in gefreesd of onder een parketdeel gelegd. Bij een twee-laags parket wordt aan de onderkant ruimte in gefreesd en bij Tapis parket wordt er ruimte vrij gelaten in de mozaïek ondervloer. Werk je met een dun twee-laags parket, bijvoorbeeld 10mm, verwijder dan voorzichtig een paar millimeter van de dekvloer. Anders hou je nog maar 3 mm toplaag over waardoor bij veelvuldig belasten er een kans ontstaat dat deze dunne laag wordt beschadigd.

Bevestig het apparaatje met de dubbelzijdige tape aan het parketdeel. Dus direct onder de top of bovenste laag (Tapis). Gebruik geen andere lijm op de plek waar je de Fidbox monteert, deze kan de meetresultaten beïnvloeden.

Noteer het unieke serienummer van de Fidbox en maak foto’s van de exacte locatie waar deze geïnstalleerd is. Vul dit eventueel aan met algemene informatie over de gelegde vloer en ruimte waarin de vloer ligt. Deel deze gegevens met de consument/eindverbruiker en bewaar zelf een kopie.

Waar in de vloer plaatst je de Fidbox het beste en veiligst?
Plaats de Fidbox op een veilige, strategische plek in de ruimte. Enkele tips:

  • Het liefst midden in de kamer waar geen meubels komen te staan. Meubels kunnen leiden tot een valse meting doordat de warmte zich opbouwt omdat het niet direct weg kan (hitte congestie).
  • Warmtestraling door haardvuur of blootstelling aan direct zonlicht kunnen de metingen beïnvloeden.
  • Let op overgangen van onder keldert naar aanbouw die niet onder keldert is. Hier ontstaat meestal een koudebrug die de waardes kunnen beïnvloeden.
  • Kijk wat de looprichtingen zijn en vermijdt deze. De plek waar de Fidbox is in gefreesd klinkt namelijk holler.
  • Let op dat de Fidbox niet wordt geplaatst onder twee kopse verbindingen.
  • Plaats de Fidbox niet bij deurdoorgangen waar te veel leidingen kunnen liggen.
  • Plaats de Fidbox minimaal 30 centimeter vanuit de muurkant.

Nog een extra tip. Kies bij de warmtemeting van de vloer, tijdens het opstookprotocol, een goede plek uit en arceer deze plek op de vloer. Zo weet de legger waar hij het beste de Fidbox kan plaatsen.

Is plaatsing van 1 Fidbox voldoende?
Eigenlijk meestal niet. Maar één Fidbox plaatsen is altijd beter dan geen. Officieel is het advies om er één per 40 – 50 m2 te plaatsen. Wanneer de parketvloeren ook in andere ruimtes liggen is het raadzaam er één per ruimte te plaatsen. Iedere ruimte heeft namelijk een ander gebruik en klimaat (aanvoertemperatuur, omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid). Let ook op het aantal verwarmingscircuits in de woning (advies 1 Fidbox per circuit).

Hoe werkt een Fidbox in de praktijk?
In het volgende artikel zullen we ingaan op hoe je de Fidbox zelf kunt uitlezen, verklaren en de klant ter plekke een oplossing voor het bestaande probleem kan bieden. Wij hopen met deze uitgebreide aandacht voor de Fidbox je te overtuigen dat je zonder Fidbox veel risico’s loopt.

[Voor parketteurs] Waar bewaar je een Fidbox het best?
De Fidbox wordt tijdens het produceren geactiveerd, in Nederland worden de sensoren opnieuw gecontroleerd en in een slaapstand gezet. De Fidbox bewaar je op een droge plaats, uit de zon en niet in de buurt van een magnetisch veld, zoals een magneet of een magnetron. Een magnetisch veld haalt de Fidbox uit de slaapstand. Wanneer de Fidbox continu in een magnetisch veld ligt zal dit de batterij duur verkorten. Wanneer een Fidbox in de felle zon ligt kan deze zeer hoge temperaturen opslaan, wat tot verwarring leidt.

arrow_backward Terug naar het overzicht

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen