Skip to main content

Kops Hout

Het sterke Kopse hout staat, mede dankzij de bij architecten gewekte interesse, weer volop in de belangstelling. Vroeger werd Kops hout vervaardigd uit grenen, vuren of eiken. Tegenwoordig zijn er echter meer houtsoorten verkrijgbaar.

Kops houten vloeren behoren tot de sterkste soorten parketvloeren. Door de zaagwijze krijgt kops hout een veel hogere weerstand tegen druk. Deze variant is dan ook veel harder dan over de lengte gezaagde parketdelen en daarom in het bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Daarnaast werkt kops hout geluidsisolerend. Geluidstrillingen kunnen beter worden geabsorbeerd in de houtvezels. Wie over royale ruimten beschikt, zal daardoor merken dat een veel betere akoestiek ontstaat.

Leggen

Een kops houten parketvloer wordt altijd rechtstreeks gelijmd op de vlakke, droge dekvloer. Zonder ondervloer of nagels dus. Het plaatsen van deze vloer mag nooit gebeuren bij extreme droogte of hoge temperaturen. De dekvloer moet uiteraard sterk genoeg zijn, omdat de enorme kracht die op de kleine blokjes rust ervoor kan zorgen dat de toplaag van de dekvloer wordt afgebroken. De open poriën aan de oppervlakte maken deze parketvloeren veel gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer. Anders gezegd: een kops houten vloer gaat veel sneller krimpen of uitzetten. Daarom is de manier waarop deze vloer gelegd en afgewerkt wordt van essentieel belang.

Afwerking

Na het verlijmen van de kopse blokjes, wordt de vloer in het werk nog enkele malen geschuurd. Daarbij geldt: hoe vlakker de ondervloer, hoe egaler het resultaat. Het onderhoudsgemak van deze vloer hangt nauw samen met de wijze van afwerken. Wij adviseren om kops houten vloeren altijd met olie af te werken.

Vloerverwarming

Gezien de  gevoeligheid van kops hout voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer is het niet raadzaam om deze vloeren te leggen op vloerverwarming.

Pixels als alternatief!

Het alternatief voor kops houten vloeren zijn pixels. Met deze kleine tapisblokjes creëert u een vloer die de voordelen en gemakken heeft van tapis en de uitstraling van kopse blokjes. Deze pixels zullen nauwelijks reageren op luchtvochtigheidsverschillen en zijn in meer dan 30 houtsoorten verkrijgbaar! Hiermee vormt deze variant de perfecte vloer in combinatie met vloerverwarming. Vraag een parketspecialist in uw omgeving naar de mogelijkheden.

Ons keurmerk voor parketvloeren, geschikt in combinatie vloerverwarming, vloerkoeling of warmte-win installaties
Het PARKET Magazine met alle informatie over parket op vloerverwarming. Klik HIER om het artikel te lezen!
Ons keurmerk voor Parket en vloerverwarming. Wilt u echt alles weten over parket en vloerverwarming ga naar vloerverwarmingenparket.nl

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen