Skip to main content

Vloerentips

De keuze voor een nieuwe vloer komt niet zomaar tot stand. U gaat niet over één nacht ijs als het gaat om een aanschaf die tot in lengte van jaren de uitstraling van uw interieur bepaalt. We vinden het dan ook belangrijk dat u een weloverwogen keuze kunt maken.

We vertellen u daarom graag het één en ander over stijl, kleur en sfeer. Hieronder hebben wij verschillende vloerentips onder elkaar gezet.

Bleke en donkere vloeren

Lichte tinten vergroten de ruimte en donkere kleuren laten de ruimte juist iets kleiner lijken. Welke rol spelen vloeren hierbij?

Bleke vloeren

  • maple
  • beuken
  • guatambu
  • essen

Wanneer u een donker geverfde ruimte heeft die wel wat lichter mag ogen, kunt u kiezen voor een blekere vloer. Bleke vloeren reflecteren licht. Hierdoor maakt u de ruimte lichter en bovendien optisch groter. Blekere tinten ogen zuiver, rustig en tijdloos. In combinatie met koele kleuren aan de muur, krijgt u een strak effect. Een waarschuwing is gepast: maak het niet te kil. Donkere meubels en lichte houten vloeren gaan goed samen en resulteren in een verrassend effect. Bleke vloeren lenen zich bovendien uitstekend om te combineren met verschillende kleuren.

Donkere vloeren

  • Wengé
  • Panga Panga
  • Sucupira
  • Basralocus

Donkere vloeren zijn de ideale basis om contrasten te creëren. Ze doen het perfect in combinatie met licht gekleurde muren of met andere donkere kleuren, gebruikt als accent of accessoire. Vermijd hard wit, maar kies voor afgeleiden, zoals gebroken wit of wit met een klein beetje pigment van een andere kleur. U kunt het geheel opfleuren door opvallende accessoires in het interieur te integreren. Dit is ook wel nodig, want teveel donkere kleuren leiden al gauw tot een somber resultaat, hetgeen ten koste gaat van het licht en de sfeer.

Combineer meubels met de vloer

Het is verstandig er voor te zorgen dat uw vloerkleur ofwel twee tinten lichter, ofwel een stuk donkerder is dan de kleur van uw meubelen. Vloer en meubilair in dezelfde kleur en houtsoort kan overigens wel, maar dan raden we u aan er een vloerkleed met een contrasterende kleur tussen te leggen. Bij een vloer met een neutrale kleur, bijvoorbeeld eiken, past meubilair van een donkere houtsoort, zoals wengé of noten goed. Ook bleke, witgelakte meubels komen hierbij uitstekend tot hun recht. Lichte, houten meubels in combinatie met lichte muren en een lichte vloer geven een serene sfeer in huis. U speelt zo op veilig, maar loopt wel het risico een vrij karakterloos interieur te krijgen. Teveel toon op toon vervalt snel naar eentonigheid. 

Sfeer en Ruimtelijk effect 

Een ruimtelijk effect wordt gecreëerd door een strakke bleke vloer te combineren met lichte wanden. Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser.

V-groef voor een verlengd effect

Kiest u voor onze bourgognevloeren, dan heeft u keuze uit vloeren mét of zonder V-groef aan de lange kant. Overigens is een kopse vellingkant ook mogelijk. Wilt u de ruimte optisch verlengen? Dan kunt u het beste kiezen voor een vloer met V-groef. Zo creëert u diepte in de kamer en geeft u de ruimte een landelijk karakter. Plaats de V-groeven wel in de richting van het licht voor extra effect. Wilt u uw traditionele vloer een wat speelser uiterlijk geven? Pas dan eens delen met een verschillende breedte toe.

Tapis voor een ruimtelijk effect

Tapis stroken helpen u om de ruimte optisch groter te maken. De vloeren uit ons Tapis-assortiment bestaan uit smalle plankjes, in wisselende lengtes en in meer dan 40 houtsoorten. Door de relatief smalle deeltjes creëert u een gevoel van meer ruimtelijkheid. Dit in tegenstelling tot planken met grotere lengtes. Houdt u van de klassieke uitstraling van een kasteelvloer? Of vindt u een visgraat of blokpatroon mooi? Dan is tapis voor u zeker een aanrader. 

Plinten maken het verschil

De combinatie van plint en vloer speelt een belangrijke rol als het gaat om het eindresultaat. Een vloer lijkt groter als de plinten en vloer dezelfde kleur hebben. Omgekeerd geldt: de vloer lijkt kleiner wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de muren. Deze laatste methode staat momenteel erg in de belangstelling. U kunt uit verschillende soorten (voor gegronde) MDF plinten kiezen om ze daarna zelf af te lakken in de kleur van uw keuze. 

Verschillende vloeren en hun uitstraling 

Vloeren met een geelbeige tint

Geelbeige tinten doen denken aan warmte, gezelligheid en optimisme. Vloeren met een eiken-, beuken- of esdoorndesign geven aan een donkere kamer een warme uitstraling. 

Vloeren met een rood-oranje tint

Deze vloeren brengen een enorme warmte in een kamer. Vaak worden deze kleur gecombineerd met geel-accenten. 

Bruine vloeren

Een bruine tint, vooral in vloeren, duidt op de verbondenheid met de aarde. Omdat bruin uit diverse andere kleuren is samengesteld, kunt u het met veel kleuren combineren. Voorwaarde is, dat er voldoende licht binnenkomt om de bruine kleur goed te laten uitkomen. In bepaalde interieurs wordt een combinatie gemaakt van complementaire kleuren tussen vloer en muren, waardoor je een contrast krijgt. In andere gevallen kiezen we voor een ton-sur-ton combinatie. Dit wil zeggen dat er een combinatie gemaakt wordt van kleuren in dezelfde tint, maar dan in een donkere of een lichtere nuance. Dit kan een zeer harmonieus en rustig effect geven. Maar pas op, het neigt snel naar eentonigheid. 

Rood/oranje-bruine vloeren

Tropische houtsoorten geven uw vloer een warme uitstraling. We denken hierbij aan merbau, afzelia, teak, enzovoort. Aangezien deze houtsoorten erg levendig zijn, is het soms moeilijk om bijpassende meubels en wandbekleding te vinden. Tip hierbij is: houdt uw muren enigszins warm en neutraal, bijvoorbeeld met gebroken wit of een afgeleide hiervan. Dit geeft een mooi contrast met de vloer. Om niet teveel contrasten te creëren, kunt u het geheel aanvullen met maximaal één of twee verschillende accentkleuren. 

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen