Olie, was of lak?

In principe staat Parketfabriek Lieverdink achter iedere vorm van vloerafwerking (olie, was of lak). Meestal is de vloerafwerking afhankelijk van de gewenste uitstraling (uw smaak). Maar ook de wijze van onderhoud en schoonmaak die periodiek moet worden toegepast bij de gekozen vorm is van belang. Tevens zijn er houtsoorten die minder geschikt zijn voor één van de drie afwerkingen; of die in een dergelijk geval juist erg veel onderhoud vergen.

De keus is uiteindelijk aan u, maar laat u goed adviseren door uw parketspecialist. Zo kunt u voorkomen dat u achteraf spijt heeft van de gekozen afwerking en niet te maken krijgt met meer onderhoudsverplichtingen dan u wenst.

 • Onderhoud gelakte vloeren

  Gelakte vloeren dienen over het algemeen met een polish te worden onderhouden, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Tevens kunt u kiezen voor een matte of een halfmatte polish. Maar er is daarnaast ook een polish op lakbasis leverbaar. Deze heeft een hogere slijtvastheid en is daarom uiteraard wat duurder. Verder is het mogelijk (maar niet noodzakelijk) een gelakte vloer dagelijks vochtig (niet te nat) af te nemen. Hier zijn speciale pH-neutrale cleaners voor ontwikkeld. Ten slotte zijn er polishremovers om de polish te strippen en/of om hardnekkige vervuiling te verwijderen. Daarna kan een nieuwe polishlaag worden aangebracht, waardoor uw vloer er weer als nieuw uitziet.

  Merkgebonden keuze
  Onderhoudsmiddelen voor gelakte vloeren wordt o.a. geleverd door LEHA en BONA. Wij adviseren u, indien u de lak van een van deze twee merken heeft betrokken, ook de bijbehorende onderhoudsmiddelen te gebruiken. Het is overigens wel mogelijk om het onderhoudsmiddel van het ene merk op de afwerking van het andere merk te zetten, maar het is verstandig daarover bij uw parketspeciast informatie over in te winnen. Neem in geval van twijfel liever geen risico’s.

 • Onderhoud geoliede vloeren

  Geoliede vloeren dienen altijd met een onderhoudsolie te worden onderhouden, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Let op dat er veel verschillende merken vloerolie verkrijgbaar zijn die allemaal een ander daarbij behorend onderhoudsmiddel of onderhoudsmethode hebben. Gebruik met vloerolie altijd een onderhoudsmiddel van hetzelfde merk. Een uitzondering op deze regel is mogelijk, als uw parketspecialist u aangeeft dat een ander (wellicht gemakkelijker toe te passen) product ook geschikt is voor uw vloer. Olie en onderhoudsolie worden geleverd door de merken LEHA en FLOORSERVICE. Op onze kunstmatig verouderde vloeren wordt altijd af fabriek onderhoudsolie van het merk FLOORSERVICE toegepast. Laat u bij zowel verouderde als andersoortige vloeren dus goed informeren over het juiste onderhoud. Olievloeren mogen niet te vaak vochtig worden afgenomen omdat het vocht bij deze afwerking in de poriën van het hout kan trekken, waardoor verwering en/of slijtage sneller kan ontstaan. Gebruik de juiste reiniger, zoals aangegeven door uw adviseur. Momenteel worden (met name) eiken parketvloeren vaak afgewerkt met een kleurolie. Het kan zijn dat wordt geadviseerd deze afwerking te onderhouden met een onderhoudsolie in die kleur. Over het algemeen komt dit veel voor bij witte vloerolie. (ook wel white-wash genoemd)

 • Onderhoud wasvloeren

  Wasvloeren dienen, zoals de naam al verraadt, met was te worden onderhouden. Eerst wordt de vloer geïmpregneerd met een vloerolie. Dit houdt in dat vocht niet in het hout kan trekken. Uw vloer wordt daarna in een vaste was gezet. (dit kan zowel een parafinewas als een slijtvastere kunstharswas zijn.) Ook kan er een balssem (combinatie olie en was) op de met olie geïmpregneerde vloer gebruikt worden. U zult uw vloer moeten onderhouden met een onderhoudswas. Het hout zal er langzaam voller uit gaan zien en u krijgt na verloop van tijd een vloer met een prachtige, warme uitstraling. In de meeste gevallen (afhankelijk van de specifieke houtsoort) is dit genoeg en dus vrij eenvoudig. Gemakkelijk zijn ook de beschikbare boenmachines voor huishoudelijk gebruik (meestal te huur of te koopbij uw parketspecialist). Bij regelmatig en goed onderhoud wordt een wasvloer met de tijd steeds mooier. Om een hardnekkige vervuiling of overtollige was te verwijderen zijn er speciale reinigingsmiddelen. Afwerking en onderhoudsproducten worden geleverd door LEHA.

De verschillen
Houten vloeren zijn, zoals gezegd, af te werken met wassen, oliën of lakken. Iedere methode heeft zijn voor- en nadelen. De keuze is daarom afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. In de hieronder weergegeven tabel, ziet u welke (relatieve) verschillen de drie afwerkingsmethoden met zich meebrengen.

afwerkingsmogelijkheden_651_222_80

Herstel wachtwoord
Voer uw E-mailadres in.
Een nieuw wachtwoord wordt per E-mail naar u verzonden.