Parket op vloerverwarming
Parket vloerverwarming
Dat parket op vloerverwarming heel goed mogelijk is lang niet bij iedereen bekend. Van oudsher werd vloerverwarming vooral toegepast onder tegels en plavuizen. Onze nieuwste generatie parketvloeren rekent effectief af met dit verouderde beeld.
De afgelopen 15 jaar hebben testen, onderzoeken en opgedane ervaring ertoe geleid dat wij een uitgebreide lijn parketvloeren konden lanceren, die zich uitstekend thuis voelen op een draagvloer met vloerverwarming . Om dit resultaat te bereiken werkten wij samen met gerenommeerde vloerverwarmingsspecialisten.
Kies gerust voor parket op vloerverwarming! De unieke, natuurlijke uitstraling van een kwaliteitsparketvloer gaat gepaard met een aantrekkelijk hoog rendement.
Keurmerk
Samen met vloerverwarmingspecialisten ontwikkelden wij een nieuwe standaard als het gaat om leggen van parket op vloerverwarming. Een standaard die door steeds meer parketspecialisten in Nederland en België omarmd wordt. Dealers die verstand hebben van parket op vloerverwarming kunnen dit aantonen middels een specifiek certificaat en keurmerk.
zorgvuldig handelen
De ervaring leert dat het verstandig is een aantal belangrijke aspecten zorgvuldig af te wegen, bij uw keuze voor parket op vloerverwarming. Op deze pagina en in onze brochure (klik op de cover) adviseren wij u hierover. Uiteraard kan uw parketspecialist u nader informeren in relatie tot uw specifieke situatie.
Kies gerust voor parket op vloerverwarming! De unieke, natuurlijke uitstraling van een kwaliteitsparketvloer gaat gepaard met een aantrekkelijk hoog rendement.
Vloerverwarming systemen zijn er in veel soorten en maten. Om u een goed inzicht te geven, benoemen wij hieronder de meest voorkomende systemen.
Vloerverwarming systemen geschikt voor traditioneel parket
Natte (conventionele) vloerverwarming
Bij dit systeem liggen de buizen op de betonvloer en zijn ze afgedekt door een afwerkvloer (meestal zand/cement of anhydriet). De afwerkvloer moet minimaal 5 cm dik zijn. De leidingen liggen dan minimaal 3 cm onder het vloeroppervlak. De onderzijde van de draagvloer (in de kruipruimte) wordt thermisch en, zo nodig, damp-remmend geïsoleerd.
Droogbouwsysteem met waterleidingen
Op de bestaande bouwvloer (cement of houten draagvloer) worden voorbewerkte isolatieplaten aangebracht. Hierin worden de leidingen verwerkt. De verwarmingsbuizen worden vervolgens afgedekt met een afwerkvloer, meestal van het merk Fermacell of Unifloor. Of ze worden geëgaliseerd.
Ingefreesd met waterleidingen
In de bestaande afwerkvloer (cement, anhydriet of Fermacell) worden sleuven gefreesd. Hierin worden de waterleidingen aangebracht. De leidingen worden ‘dicht gezet’ met reparatiemortel, egaline of een ander vulmiddel.
NIET OF MINDER geschikte vloerverwarming systemen
Elektrische vloerverwarming
Deze zwakstroomverwarming wordt meestal aangebracht als droogbouwsysteem. Een nadeel van deze vorm is dat er grote temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Dit soort vloerverwarming wordt meestal toegepast in kleine, niet permanent verwarmde, ruimtes zoals badkamers en is daardoor minder goed te combineren met een parketvloer.
Infrarood vloerverwarming
Infrarood vloerverwarming verwarmt de ruimte door stralingswarmte. Het wordt als droogbouwsysteem, door middel van matten, geplaatst en aangesloten op het elektrische netwerk. Infrarood is economisch veilig en geruisloos. Het wordt meestal gebruikt voor kleine ruimtes en alleen onder zwevende vloeren, zoals bijvoorbeeld laminaat.
Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming / vloerkoeling?
Uw parketspecialist heeft vele soorten parketvloeren in zijn assortiment. Niet elke soort leent zich bij uitstek voor toepassing op vloerverwarming. Aan de hand van de opsomming hieronder kunt u bepalen welke parketvloer het beste bij uw wensen past.
PARKETVLOEREN DIE Wél geschikt ZIJN VOOR VLOERVERWARMING
Vast verlijmde parketvloeren
Dit zijn ideale vloeren om te gebruiken op vloeren met en zonder vloerverwarming. Deze vloeren worden verlijmd op de bestaande ondervloer, meestal op zand/cement of anhydriet, maar ook op renovatievloeren als estrichplaten (o.a. Fermacell) met vloerverwarming. Vast verlijmde parketvloeren zijn er in meerdere vormen. De twee bekendste zijn traditioneel parket (het zogenaamde ‘tapis’ en ‘bourgogne’) en tweelaags/meerlaags parket dat is opgebouwd uit een toplaag van massief hout, verlijmd op een multipex onderplaat.
Tapis en Bourgogne (Traditioneel parket)
Traditioneel parket (gelijmd en gespijkerd van bovenaf), ook wel tapis genoemd, wordt door een specialist in twee lagen op de bestaande vloer aangebracht, hierna wordt de vloer geschuurd en afgewerkt naar keuze. Traditioneel parket wordt standaard in twee diktes geleverd, tapis 6 mm en bourgogne 9 mm dik. Met tapis kunnen de mooiste patronen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat , blokpaneel, Hongaarse punt of een Versailles patroon. Bourgogne wordt meestal gebruikt in de vorm van landhuisdelen of als een bredere visgraat (advies: niet breder dan 14 cm). Voor strak geschuurd werk, maar ook verouderd en gekleurd, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.
Q2 tweelaags parket 13/16 mm
Dit is de nieuwe generatie parketvloeren. Q2 tweelaags is reeds opgebouwd in twee lagen en kan daardoor direct verlijmd worden op de bestaande ondervloer met vloerverwarming. De ondervloer moet wel goed vlak zijn, eventueel is egaliseren noodzakelijk. Deze vloeren zijn door hun minimale dikte (en dus lage weerstand) zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Tweelaags parket kan, net als tapis, in meerdere patronen worden gelegd. De meest voorkomende patronen zijn stroken, visgraat, Hongaarse punt en brede delen (in Q2 breed maximaal tot 22,5 cm).
Vind een dealer
Wilt u weten welke parketspecialist(en) in uw omgeving optimaal verstand hebben van parket op vloerverwarming? Stuur ons een e-mail via info@lieverdink.nl. Dan sturen wij u de gegevens toe.
Brochures vloerverwarming en vloerkoeling / warmte-win
Wij kunnen u nog veel meer vertellen over parket op vloerverwarming, zoals over de geschikte houtsoorten, rendement en mogelijke legpatronen. Dit is allemaal beschreven in de al eerder genoemde brochure. (klik hieronder om deze te downloaden.)
Bent u tevens benieuwd naar de vele mogelijkheden van parket op vloerverkoeling of op een warmte-win installatie en wilt u zich alvast goed informeren? Wij hebben een serie informatieve brochures ontwikkeld, waarin u er alles over kunt lezen. Tevens leest u hier meer over klimaatbeheersing en opstookprotocollen.