De Eco2floor – hoe ga je met deze ondervloer om als parketteur?
Steeds vaker worden we confronteert met nieuwe dekvloeren. Ook voor dit soort nieuwe ontwikkelingen is de stichting promotie houten vloeren het juiste adres om informatie in te winnen. Nieuw is de Eco2floor. De basis van de Eco2floor is gemalen gegranuleerd hoogovenslak (GGBS), een zuiver restproduct uit de staalindustrie. Deze slakken werken als bindmiddel en vervangen het traditionele cement. Hierdoor is de Eco2floor een milieuvriendelijke en duurzame gietdekvloer, waarbij nagenoeg geen CO2-uitstoot plaatsvindt in het productieproces.
Een Eco2floor heeft wat andere eigenschappen en lijkt op een anhydriet vloer. Maar hoe ga je nu precies om met deze ondervloer?
Bij een Eco2floor kan bij een hogere restvochtpercentage verlijmd worden, namelijk al bij 2% in plaats van 1.8% bij andere dekvloeren en vloerverwarming.
De Eco2floor moet circa 5 cm dik gestort worden op een folie als er parket toegepast gaat worden.
Bij zwevende vloeren moeten er kantstroken worden toegepast en deze moeten ook in de houten vloer gehandhaafd worden.
De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Dit zal gemiddeld 1 week per 1,5 cm zijn.
De hardheid wordt snel beïnvloed door te snelle droging, waardoor een slechte verbinding kan optreden en de vloer zanderig wordt. Dus pas hiermee op.
Het vochtmeten is ook iets om op te letten. De fabrikant geeft aan dat de waardes van cement moeten worden aangehouden maar dat de vochtmeter in de anhydrietstand moet worden gezet! Het carbid meten wordt als enige betrouwbare methode geadviseerd. Houdt er wel rekening mee dat niet 10 maar 20 minuten gewacht moet worden met het aflezen van de vochtwaarde!
De vloer moet geschuurd worden maar niet grover dan met korrel 40. Daarna de vloer altijd voorstrijken met een diep impregnerende primer. MS, PU of epoxy. Een gewone dispersieprimer is niet toereikend.
Als er veel scheuren zijn ontstaan dan deze altijd repareren.
En hoe herken je een Eco2floor als dit niet bekend is gemaakt?
De vloer lijkt op anhydriet maar is veel grijzer. Er kan veel zand op liggen en er zal scheurvorming te zien zijn.
arrow_backward Terug naar het overzicht