Hoe kan ik controleren of het opstookprotocol is uitgevoerd?
Om er zeker van te zijn dat de geplaatste parketvloer een leven lang mooi en zonder problemen blijft liggen is het essentieel dat het opstookprotocol op de juiste manier wordt doorlopen. Daarnaast is het controleren van de dekvloer héél belangrijk.
Om een aantal redenen is het opstookprotocol belangrijk:
- Eventuele gebreken in het watersysteem kunnen aan het licht komen
- Bouwvocht verdwijnt uit de ondervloer
- Het wordt duidelijk of de bouwvloer op de juiste wijze is aangebracht. Visuele controle op scheurvorming door krimp en controle van een vaste samenstelling van zandcement-, beton- of anhydriet dekvloer zijn daarbij belangrijk
- Controle van de temperatuur die de bovenkant van de dekvloer bereikt. Deze mag nooit hoger zijn dan 28°C.
Ook in de zomer is het opstookprotocol noodzakelijk!
Wanneer het opstookprotocol in de zomer niet of niet goed wordt uitgevoerd, zal het leidingwater minder warm worden dan in de winter. Hierdoor zal je pas ’s winters eventuele problemen inzichtelijk krijgen. Tijdens een warme zomer betekent dit dat je de thermostaat in hoogte aan moeten passen op de ruimte temperatuur. Is de temperatuur in het huis 25˚C zet de thermostaat dan hoger zodat de installatie aan slaat.
Zodra de legdatum is bepaald zal de start van het opstookprotocol worden ingepland. De datum om te starten met het opstookprotocol is minimaal 23 dagen voor het leggen.
De dag om de metingen uit te voeren en dus dat de parketlegger bij de klant langs gaat is de dag dat de aanvoertemperatuur 40˚C is. Idealiter is dat op dag 19 van het opstookprotocol.
Op dezelfde dag wordt zowel een vochtmeting als een warmte meting gedaan. De temperatuur van de dekvloer mag niet hoger zijn dan 28˚C! Is de temperatuur hoger dan moet de temperatuur van de waterinvoer naar beneden.
Plaats altijd een controle element want voorkomen is beter dan herstellen
Om extra garantie in te bouwen adviseren wij te allen tijde gebruik te maken van een controle element in de parketvloer, bij voorkeur een Fidbox. Met de Fidbox ontvang je een bericht op de telefoon bij calamiteiten zoals bijvoorbeeld lekkage of een te hoge vloer temperatuur. Zo kan snel worden ingegrepen en eventueel erger worden voorkomen.
Na het leggen van de vloer begint het pas echt!
Gebruik geen dag en nachtstand maar hou de kamertemperatuur constant. Hout houdt namelijk niet van snelle temperatuur verschillen.
De relatieve luchtvochtigheid dient tussen de 50-65 % te blijven.
arrow_backward Terug naar het overzicht