Skip to main content

Hoe kan je het beste ingefreesde vloerverwarming leidingen dichtsmeren?

1 maart 2022

Je komt bij de voorinspectie een vloer tegen waar sleuven ingefreesd zijn ten behoeve van de vloerverwarming. Soms zijn die al dicht gesmeerd, maar soms ook niet. In het laatste geval heb je in ieder geval nog de kans om aan te geven hoe dit dient te gebeuren. En dat is in geen geval met tegellijm. Toch is dat iets wat we met regelmaat tegenkomen. Uiteraard is dat met de beste bedoelingen gedaan, maar het nadeel is dat tegellijm niet hecht aan de kunststof leidingen (ook wel buizen genoemd) en teveel krimpt. In beide gevallen gaat dat ervoor zorgen dat de houten vloer onvoldoende contact maakt met de vloerverwarmingsleidingen en dat gaat dus ten koste van het rendement van de vloerverwarming. Bovendien wordt op die manier het risico op holle plekken groter.

In de meest ideale situatie worden de leidingen wat dieper ingefreesd zodat de sleuven kunnen worden gevuld met een reparatie- vulmortel. Deze zijn bij de meeste leveranciers verkrijgbaar in zowel een gips als een cement variant. Dat kan zowel op anhydriet vloeren als op cement dekvloeren. Wanneer deze voldoende uitgehard is kan vervolgens de gehele vloer, indien nodig, worden geëgaliseerd.

De stelregel is; Heb je te maken met een anhydriet vloer dan werk je met een gips gebonden egaline, werk je op een cement dekvloer dan gebruik je een cement gebonden egaline. De meeste fabrikanten hebben daarvoor verschillende producten en voor advies kun je je dan ook het beste wenden tot je lijm leverancier.

Maar die ideale situatie hebben we veelal niet. Vaak tref je een vloer aan waar de leidingen net onder het oppervlak liggen en soms zelfs er bovenuit komen. In dat laatste geval zal de aannemer ervoor moeten zorgen dat de leidingen toch echt dieper komen te liggen.

Wanneer de leidingen wel diep genoeg liggen en de vloer is ook vlak genoeg om te kunnen installeren, dan kun je ervoor kiezen om de sleuven dicht te zetten met; een 2 componenten PU lijm, een doorhardende polymeer lijm of met een epoxy hars. Epoxyharsen worden in een dergelijke situatie veelal gevuld met kwartszand in een verhouding epoxy/zand 1:1,5 Kg. Deze “epoxymortel” wordt dan gebruikt om de sleuven dicht te zetten. Inzanden nadien is dan niet nodig. Wanneer de vloer ook geëgaliseerd moet worden is een minimale laagdikte van 5 mm wenselijk.

Egaline hecht niet goed aan kunststof (Poly Ethyleen) leidingen en dus wordt rechtstreeks egaliseren over de leidingen afgeraden.

Omdat de leidingen bij ingefreesde vloerverwarming dicht aan het oppervlak liggen moet er goed gekeken worden naar de maximale water temperatuur. Het uitgangspunt is altijd dat de oppervlakte temperatuur van de bouwvloer niet boven de 28C uit mag komen. De klant en de installateur zijn daar verantwoordelijk voor.

Wanneer je te maken krijgt met een over-enthousiaste sleuven frezer, controleer dan heel goed of de dekvloer tussen de leidingen nog wel goed vast zit aan de betonnen constructievloer. Is dat niet het geval, dan kan dat leiden tot holle plekken en dus dient dit door de aannemer / installateur hersteld te worden.

Bovendien is het zo dat wanneer er veel leidingen dicht bij elkaar liggen, de vloer op die plek extra verwarmd wordt met mogelijke schade aan de houten vloer tot gevolg.

arrow_backward Terug naar het overzicht

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen