Skip to main content

Luchtvochtigheid en Parket op Vloerverwarming

1 maart 2022

Wat is luchtvochtigheid eigenlijk?
Wat meteorologen zien als luchtvochtigheid is de absolute luchtvochtigheid. Deze schommelt in Nederland over het jaar genomen ergens tussen de 75% en 90%. Dat is dus iets anders dan de relatieve luchtvochtigheid (RH) die voor de vloer van belang is. Het wordt relatief genoemd omdat deze afhankelijk is van de temperatuur.

Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koudere lucht. Vandaar dat we in de zomer doorgaans een hogere relatieve luchtvochtigheid hebben dan in de winter. Dat verschil is heel goed te zien wanneer je op een warme zomerdag een koud blikje uit de koelkast haalt. De luchtvochtigheid is hoog en de koude lucht rondom het blikje kan het vocht niet vasthouden en condenseert op het blikje.

De ideale relatieve luchtvochtigheid
Voor een parketvloer is een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 50% en 65% ideaal. Het mooie is, dat dit voor de mens ook een aangename relatieve luchtvochtigheid is om in te vertoeven. Bij deze ideale luchtvochtigheid zal je minder last hebben van een droge huid of verstopte neus.

Hout neemt vocht op in perioden met een hoge relatieve luchtvochtigheid en geeft het vocht weer af in een periode met een lage relatieve luchtvochtigheid. Maar hoe snel gaat dat eigenlijk?

Wanneer je eikenhout verplaatst van een ruimte met een RH van 50% naar een ruimte met 75% RH dan duurt het ongeveer 50 dagen voordat het houtvochtpercentage met 2% is gestegen. Bij beuken duurt dat gemiddeld slechts 18 dagen. Om die reden noemen wij beuken een vochtgevoelige houtsoort. Vanwege die vochtgevoeligheid is beuken niet geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Want de kans op overmatige krimp is te groot doordat de afgifte van houtvocht snel gaat. Op een vloer van bijvoorbeeld eiken speelt dat veel minder. Daarom is eiken goed geschikt op vloerverwarming. (Afrormosia, Afzelia, Bamboe, Eiken, Kambala, Merbau, Padoek, Teak, Panga Panga en Wengé ziin allemaal geschikte houtsoorten bij vloerverwarming)

De afwerking van de houten vloer
De afwerking van een houten vloer geschiedt in Nederland doorgaans met een lak of een olie of een combinatie daarvan. Het oppervlak van een geoliede vloer is poreuzer dan dat van een gelakte vloer. Dat betekent dat een gelakte vloer minder last heeft van schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid. Wel is het zo dat een laklaag natuurlijk netjes moet breken op het moment dat de vloer iets te veel krimpt. Bij vaste vloeren is dat risico overigens zeer beperkt, maar het kan geen kwaad om er bij donkere vloeren goed op te letten dat de lak die eigenschappen wel heeft. Anders loop je wel een risico op wat witbreuk langs de naadjes. Vraag in dat geval je lakleverancier om advies.

De relatieve luchtvochtigheid op peil houden
Er zijn goede luchtbevochtigers verkrijgbaar die de relatieve luchtvochtigheid stabiel kunnen houden. Dat zijn allang geen heetwaterbronnen meer in huis, maar veilige koud waterverdampers. Hou wel goed in de gaten dat de luchtbevochtiger het ook echt doet en niet droog komt te staan. De tijd van bakjes aan de verwarming is wel voorbij en bovendien zijn het bronnen van bacteriën en schimmels. Geen goed idee dus.

Wat verder helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden is goed en regelmatig ventileren en de ruimte niet overmatig verwarmen. Want hoe warmer, hoe droger.

Het is dan ook niet voor niets dat we bij parket op vloerverwarming een maximale oppervlaktetemperatuur van het hout in acht nemen van 28 graden celsius.

arrow_backward Terug naar het overzicht

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen