Skip to main content

Na het leggen van de parketvloer begint het pas!

1 maart 2022

Je hebt een prachtige parketvloer laten leggen en bent trots op het resultaat. Er ligt een vloer die als hij goed wordt onderhouden een leven lang meegaat. Als bewoner heb je goede voorlichting gekregen van de parketspecialist over luchtvochtigheid, het advies om geen dag en nachtstand te gebruiken met de thermostaat, en algemene onderhoud- en beschermingstips tegen bijvoorbeeld krassen.

Voorkom dat er na het leggen van de vloer nog schilders en stukadoors werkzaam zijn.

Ons advies is dat de vloer als laatste moet worden gelegd. Is dit echt niet dek dan tijdens de werkzaamheden de vloer af met een ademend afdekmateriaal. Wanneer er geen goede afdekmaterialen worden gebruikt kan dit verstikking en vergeling van de vloer geven. Ook is de kans heel groot dat de vloer onder het verkeerde materiaal niet kan ademen waardoor de temperatuur in het materiaal oploopt. En overmatige krimp kan ontstaan.

Vloerkleden op parket bij vloerverwarming zijn meestal niet aan te raden

Als parket op vloerverwarming is geplaatst is het afdekken van de parketvloer met een dicht vloerkleed niet aan te raden. De vloerverwarming kan namelijk zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen en vergelen. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde, kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn wel mogelijk.

Houd de luchtvochtigheid op peil en zorg voor een goed leefklimaat
Parket wordt geleverd met een vochtgehalte van +/- 9% vocht. Dit vochtpercentage is gebaseerd op een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 50-65% en een gemiddelde woonkamer temperatuur van 20-21 graden. Blijven deze waarden constant dan blijft het parket stabiel (er zullen geen krimpnaden ontstaan). Dat is goed voor het parket maar, niet onbelangrijk, ook voor de mens. Kijk maar eens naar onderstaand behaaglijkheidsdiagram. Hier zie je direct wat voor jou én voor de vloer de beste waarden zijn.

Voor levenslang plezier van de houten vloer én voor een gezonde, comfortabele leefomgeving dient de luchtvochtigheid altijd tussen de 50 en 65 % te blijven.

Door een (te) lage luchtvochtigheid in de winter kan een houten vloer het zwaar te verduren krijgen. Wacht niet tot het te droog wordt in huis maar neem tijdig maatregelen. Het beste is om de luchtbevochtiger al in oktober aan te zetten. Hierdoor voorkom je een te snelle daling in de luchtvochtigheid wanneer de woning extra wordt verwarmd bij een vorstperiode.

Bescherm de vloer tegen vuil, krassen en vocht
Voorzie direct alle (schuifbare) meubels van viltjes.

Een andere veroorzaker van krassen is zand. Zandkorrels kunnen als schuurpapier werken. Zand wordt meegenomen onder schoenzolen maar ook in de vacht en onder de pootjes van huisdieren. Een goede deurmat vangt al veel op. Regelmatig stofzuigen (mét parketmond), ‘swifferen’ of vegen doet de rest.

Gebruik de juiste onderhoudsmiddelen voor je parketvloer

Via de parketspecialist heb je onderhoudsadvies ontvangen. Dit is het beste onderhoudsmiddel voor jouw specifieke vloer. Voorkom dat er een onderhoudsmiddel wordt gebruikt die voor jouw vloer schadelijk is. Je parketleverancier staat altijd voor je klaar voor uitgebreid advies en het leveren van onderhoudsproducten.

arrow_backward Terug naar het overzicht

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen