Skip to main content

Vaak gestelde vragen over relatieve luchtvochtigheid

1 maart 2022

Gedurende het jaar verandert de luchtvochtigheid binnenshuis. Waar in de winter de lucht vaak erg droog is, is deze in de zomer relatief normaal. Door de (te) lage relatieve luchtvochtigheid in de winter kan een houten vloer het zwaar te verduren krijgen. Vaak worden de volgende vragen gesteld over relatieve luchtvochtigheid.

Wat is relatieve luchtvochtigheid?
De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Deze waarden worden uitgedrukt in procenten.

Wat is de beste relatieve luchtvochtigheid voor in mijn woning?
Voor hout en dus ook voor een parketvloer hou je de relatieve luchtvochtigheid het beste tussen de 50-65%.

Hoe merk ik wanneer de relatieve luchtvochtigheid te laag is?
Een te lage luchtvochtigheid ontstaat meestal tijdens de wintermaanden. Door het warm stoken van de woning stook je als het ware het vocht uit de lucht. Er ontstaat droogte in huis. Je merkt dit doordat je een droge mond of ogen krijgt, contactlenzen kunnen gaan irriteren. De parketvloer zal kunnen gaan krimpen en kieren vertonen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen.

Waarom is relatieve luchtvochtigheid belangrijk voor mijn houten vloer?
Het hout van de parketvloer wordt vóór het leggen terug gedroogd naar 8-9% . Dit hout-vocht-percentage staat in verhouding met een Luchtvochtigheid van 50-65% bij een gemiddelde temperatuur van 20-21 graden. Dus speciaal voor ons Nederlandse klimaat. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is zal het parket reageren door te gaan krimpen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen van de ondervloer.

Een luchtbevochtiger zorgt voor een optimale luchtvochtigheid. Deze apparaten houden de relatieve luchtvochtigheid op peil door water te verdampen. Wacht niet tot het te droog wordt in huis maar neem tijdig maatregelen. Het beste is om in de herfst je luchtbevochtiger al aan te zetten.

arrow_backward Terug naar het overzicht

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren!

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen