Gerookt en gestoomd eiken
Wij hebben in de markt een aantal aanbieders van “gekleurd” eiken. Daarmee bedoelen wij eiken hout dat een volledige (door en door) kleurverandering heeft ondergaan:
- Het roken van eiken is het meest bekend. Het looizuur of de tannine in het hout laten zich verkleuren met een verbinding van ammoniak.
- Licht of donker roken zijn bekend in de markt, de kleur gaat van licht naar donkerbruin en ontstaat binnen een aantal uren. Dit is niet door en door verkleurend en dus schuurbaar aan de oppervlakte.
- Ook is “kernroken” een mogelijkheid, het hout komt dan een aantal weken in een sterke ammoniakdamp te staan en laat zich dan volledig doorkleuren, de kleur gaat dan naar zeer donkerbruin tot zwart.
- Andere bekende methoden zijn het bakken van eiken in vuur, het thermisch verhitten van het hout (hoge temperatuur > 240º C) en het licht of donker “stomen” van het hout (meer en minder gestoomd). Dit gebeurt tijdens het droogproces. Het roken middels ammonia en het stomen van het hout hebben het minst invloed op de verandering van de houtstructuur, de temperaturen waarin dit gebeurt zijn het laagst.
De verkleuring die gaat optreden tijdens deze processen heeft een typisch kenmerk: het eikenhout krijgt een bruin met iets roodachtige tint. Er zijn dan uiteraard verschillen in kleur waar te nemen. Echter één ding hebben alle bovengenoemde processen gemeen: onder invloed van licht (UV) gaat het hout “terugkleuren” richting zijn oorspronkelijke houtkleur (lichtbruin). Één en ander is daarbij uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid licht. Bij het licht roken met ammoniak zal het hout na een bepaalde periode (meestal 1 a 2 jaar) weer een geel/bruine tint krijgen. Bij de andere varianten zal het hout terugkleuren naar een lichtere (lees: egalere) tint. Meestal is er dan sprake van een percentage van ca. 25% terugkleuring.
Omdat de processen invloed hebben op de natuurlijke verkleuring van het hout (hoeveelheid looizuur en tannine kan verschillen per boom of groeigebied) kan het hout per partij/boom afwijken in zijn eindkleur. Het proces van kleuren is meestal een vast ritueel, echter de kleur die eruit komt kan lichter of donkerder zijn dan bij de start van de vloer. Vast staat dat dit dus lichter van kleur gaat worden in de loop der tijd.
Het door en door verkleurde hout is prima af te bewerken met de normale werkwijze van schuren, stoppen en afwerken met lak, olie of was.
arrow_backward Terug naar het overzicht