Parket op vloerkoeling
Parketvloeren met vloerverkoeling
Het komt steeds meer voor: vloerkoeling. Vooral in moderne woningen, waar ook gewerkt wordt met een warmte-win systeem is het mogelijk om koel water door de vloerverwarmingsleidingen te laten stromen. Parket en vloerkoeling blijken het prima te kunnen vinden samen, mits rekening gehouden wordt met een aantal belangrijke voorwaarden.
De afgelopen 15 jaar hebben testen, onderzoeken en opgedane ervaring ertoe geleid dat wij een uitgebreide lijn parketvloeren konden lanceren, die zich uitstekend thuis voelen op een draagvloer met zowel vloerverwarming als vloerkoeling . Om dit resultaat te bereiken werkten wij samen met gerenommeerde vloerverwarmingsspecialisten.
Parket en vloerverkoeling zijn dus een prima match! De unieke, natuurlijke uitstraling van een kwaliteitsparketvloer en ultiem comfort liggen voor u binnen handbereik.
Keurmerk
Samen met vloerverwarmingspecialisten ontwikkelden wij een nieuwe standaard als het gaat om leggen van parket op vloerkoeling. Een standaard die door steeds meer parketspecialisten in Nederland en België omarmd wordt. Dealers die verstand hebben van parket op vloerkoeling kunnen dit aantonen middels een specifiek certificaat en keurmerk.
zorgvuldig handelen
Over de mogelijkheden en risico’s van vloerverkoeling onder een parketvloer is wat minder bekend dan over die van vloerverwarming in combinatie met parket. De ervaring leert dat het verstandig is een aantal belangrijke aspecten zorgvuldig af te wegen bij uw keuze voor parket op vloerverkoeling. Op deze pagina en in onze brochure (klik op de cover) adviseren wij u hierover. Uiteraard kan uw parketspecialist u nader informeren in relatie tot uw specifieke situatie.
Vloerkoeling systemen zijn er twee varianten. Om u een goed inzicht te geven, leggen wij de werking ervan hieronder kort uit.
Wat is vloerkoeling precies?
gedurende warme periodes zorgt vloerkoeling ervoor dat de betonvloer of vloerconstructie niet opwarmt of zelfs iets koelt waardoor de ruimtetemperatuur in huis behaaglijk blijft.
Hoe werkt vloerkoeling?
Vloerkoeling heeft een tegenovergestelde werking ten opzichte van vloerverwarming. Hetzelfde leidingensysteem in de vloerconstructie wordt gevuld met water, dat een minimumtemperatuur heeft van 18°C. Tijdens warme periodes kan, indien gewenst, de vloerconstructie hiermee worden gekoeld.
Doordat de vloerconstructie koeler is dan de ruimtetemperatuur zal de ruimte behaaglijker aanvoelen. De temperatuur van het koelwater hoeft niet per se erg laag te zijn om de ruimtetemperatuur naar een comfortabel niveau te brengen, zoals dit ook het geval is bij inzet van airconditioning.
Welke soorten vloerkoeling zijn er?
Er zijn twee soorten vloerkoeling bekend. Systemen die koelen tot 18°C en systemen van fabrikanten die adviseren te koelen tot 15°C. Deze laatste variant is niet geschikt in combinatie met parketvloeren, omdat hierbij mogelijk condensvorming ontstaat (ook wel het dauwpunt genoemd). Bij vloerkoeling stroomt relatief koud water door de kunststof leidingen in de vloerconstructie. In koudere periodes doen deze leidingen tevens dienst als vloerverwarming.
Waar moet ik op letten als ik vloerverwarming en vloerkoeling combineer?
Bij vloerkoeling kan, vanwege condensgevaar, niet met een onbeperkt lage watertemperatuur gewerkt worden. De watertemperatuur mag slechts enkele graden beneden de ruimtetemperatuur liggen. Bovendien is er beveiliging tegen condensatie nodig.
In de regel wordt een dichte verlegging van de vloerleidingen geadviseerd om vloerkoeling toch optimaal effectief zijn werk te laten doen. Hiermee wordt meestal een overcapaciteit voor vloerverwarming gecreëerd. Deze overcapaciteit kan gecompenseerd worden middels verlagen van de warmwater temperatuur. Kiezen voor de juiste regelunit is hierbij van groot belang.
PARKET OP EEN COMBINATIE VAN VLOERVERWARMING EN VLOERKOELING, KAN DAT?
Zowel bij vloerverwarming als vloerkoeling moet gelet worden op hoe het parket zich gedraagt bij opwarming en afkoeling. Vooral het afgeven en opnemen van vocht, door respectievelijk verhogen en verlagen van de parkettemperatuur, moet binnen gestelde grenzen blijven.
Hier niet op letten kan leiden tot schade aan de parketvloer. Daarom mag de temperatuur van de vloer ook niet onbeperkt verhoogd of verlaagd worden. Voor parketvloeren op vloerverwarming en koeling worden maximale en minimale waardes geadviseerd. Hierover leest u meer in onze brochure.
Maatregelen tegen condens
Wat is de minimumtemperatuur die geadviseerd wordt?
Om condens op of in de vloer te voorkomen zal de minimale watertemperatuur worden bepaald aan de hand van de luchtvochtigheid en warmte op dat moment. Deze temperatuur kan dus steeds variëren en valt binnen ons klimaat ongeveer tussen 16°C en 19°C. Wij adviseren in de regel een minimale watertemperatuur van 18°C te hanteren. Dit zorgt ervoor dat uw vloer altijd veilig is, bijvoorbeeld in het geval van een plotseling sterk toenemende luchtvochtigheid (zoals bij een snel naderende onweersbui). Om alle risico’s uit te sluiten kunt u overgaan tot het aanschaffen van betrouwbare regelapparatuur, waarmee de watertemperatuur automatisch boven de condensgrens blijft.
Wat zijn de consequenties voor condensvorming op leidingen in de dekvloer?
Condensvorming op de installatie hoeft niet schadelijk te zijn, mits deze opgebouwd is uit kunststof of roestvaste materialen. Afzetting van condens op de leidingen in de vloer kan echter wel schade veroorzaken als de condens in aanraking komt met onbehandeld wapeningsstaal. Ook kan condensvorming in de vloer leiden tot een forse uitzetting van de constructie, wat tot bouwkundige schade aan de omringende wanden kan leiden. Tot slot is een afwerkvloer van anhydriet (gipsgebonden gietvloer) vochtgevoelig. Bij langdurige condensvorming zal deze zijn sterkte verliezen en gaan verzepen. De parketvloer kan dan loskomen van de afwerkvloer. Condensvorming wilt u dus in alle gevallen voorkomen.
Wat is condensbewaking?
Condensbewaking is erop gericht om condensvorming ín de vloer te voorkomen. Met een vloeroppervlaktetemperatuur die altijd hoger is dan de temperatuur van het water in de gekoelde leiding, kan er nooit condens in of op het parket ontstaan. Mocht dit wel gebeuren, dan is de oorzaak vaak terug te leiden naar een te koud afgestelde koeling (als gevolg van een onjuist ontwerp of niet goed functionerende installatie.) Dan bestaat de kans dat de vloerconstructie intussen door vocht verzadigd is.
Hoe werkt condensbewaking?
Het is mogelijk om condensbewaking op verschillende manieren toe te passen. De meest eenvoudige wijze is het plaatsen van een sensor op het koudste deel van de installatie. Deze zal, bij het detecteren van condensvorming, de koeling uitschakelen of de primaire toevoer van gekoeld water in de installatie afsluiten. Een meer gecompliceerde regelaar berekent het dauwpunt (= 100% vochtigheid) en schakelt de installatie uit voordat het dauwpunt bereikt wordt (bijvoorbeeld bij 95% vochtigheid).
Interessante conclusies
- Als u gebruik maakt van een goed beheersbare vloerkoeling met een niet te lage temperatuur zult u de risico’s zoveel mogelijk beperken.
- Het belangrijkste is een goed ontwerp van de installatie en de juiste keuze van maximale en minimale watertemperaturen.
- Verder is een goede bewaking op deze temperaturen nodig om ongewenste afwijkingen uit te sluiten.
- Temperatuurbewaking draagt niet alleen bij aan de bescherming van uw vaste parketvloer. De ruimtetemperatuur binnen comfortabele waarden houden leidt tot een zo hoog mogelijk opwekkingsrendement van het totale systeem.
- Bij vloerkoeling is het belangrijk de watertemperatuur niet te laag te houden en een goede condensbewaking toe te passen. Ook dit geldt niet alleen bij toepassing van parket, maar altijd.
- Laat u goed voorlichten door uw parketspecialist.
Vind een dealer
Wilt u weten welke parketspecialist(en) in uw omgeving optimaal verstand hebben van parket op vloerkoeling? Stuur ons een e-mail via info@lieverdink.nl. Dan sturen wij u de gegevens toe.
Brochures vloerverwarming en vloerkoeling / warmte-win
Wij vertellen u graag meer over parket op vloerkoeling, zoals over de invloed ervan op de luchtvochtigheid in de ruimte, RC waardes en meer. Dit is allemaal beschreven in de al eerder genoemde brochure (klik hieronder om deze te downloaden.)
Bent u tevens benieuwd naar de vele mogelijkheden van parket op vloerverwarming of op een warmte-win installatie en wilt u zich alvast goed informeren? Wij hebben een serie informatieve brochures ontwikkeld, waarin u er alles over kunt lezen. Tevens leest u hier meer over klimaatbeheersing en opstookprotocollen.