Skip to main content

vloerverwarming warmtepomp

Al jaren werken wij aan de ontwikkeling van vloerproducten die perfect samengaan met alle vormen van vloerverwarming. De warmtepomp wint aan populariteit nu duurzaamheid een steeds grotere rol speelt bij de bouw van woningen. De vloerverwarming warmtepomp en traditioneel parket, een vloertype dat van zichzelf ook al een flink aantal duurzame eigenschappen bezit, gaan prima samen.

Het is onze bedoeling u te helpen bij het maken van een verantwoorde keuze rondom de aanschaf van uw parketvloer. Een advies dat ertoe leidt dat u, tot in lengte van jaren, kunt genieten van een sfeervol kwaliteitsproduct, hoog comfort én een lagere energierekening.

Samen met u nemen wij, aan de hand van veelgestelde vragen en wat technische informatie, de eventuele risico’s én vele mogelijkheden door.

Keurmerk

Samen met vloerverwarmingspecialisten ontwikkelden wij een nieuwe standaard als het gaat om leggen van parket op warmte-win installaties. Een standaard die door steeds meer parketspecialisten in Nederland en België omarmd wordt. Dealers die verstand hebben van parket op vloerverwarming, vloerkoeling en warmte-win installaties kunnen dit aantonen middels een certificaat en keurmerk. 


vloerverwarming warmtepomp
Werking van de vloerverwarming warmtepomp in beeld.

Verschillende warmtepompen

We onderscheiden vijf verschillende soorten warmtepompen, die niet allemaal geschikt zijn voor toepassing in combinatie met vloerverwarming. We noemen:

  • De water-water warmtepomp maakt gebruik van bijvoorbeeld grondwater. Geschikt voor vloerverwarming.
  • De brine-waterpomp werkt hetzelfde als een water-waterpomp. We spreken van brine omdat, in het gesloten systeem, antivries rondgepompt wordt. Geschikt voor vloerverwarming. 
  • De lucht-waterpomp haalt energie uit de buitenlucht, kent een wat lager rendement dan een bodem-waterpomp. Geschikt voor vloerverwarming.
  • Een lucht-lucht waterpomp haalt energie uit de buitenlucht en geeft dit als lucht weer terug. Niet geschikt voor vloerverwarming.
  • De ventilatie-lucht warmtepomp haalt zijn energie uit de afgezogen lucht van een gebouw en geeft dit weer terug als lucht. Niet geschikt voor vloerverwarming.

Werking vloerverwarming warmtepomp

Het via de bronbuis opgepompte water is meestal te laag van temperatuur om er een gebouw mee te kunnen verwarmen. Er wordt echter wel energie aan het water onttrokken, dat kan worden aangewend om het water naar een hoger temperatuurniveau te brengen. Dit gebeurt door middel van een (of meerdere) warmtepomp(en). 

Een warmtepomp werkt volgens het volgende principe: een van vloeistof tot gas expanderend koudemiddel geeft een sterke afkoeling, waardoor het in staat gesteld wordt om energie op te nemen. Vervolgens wordt het gas gecomprimeerd, waardoor het sterk in temperatuur toeneemt, gemakkelijk de energie kan afgeven en weer tot een vloeistof condenseert. 

Het is eigenlijk nét een koelkast

Een koelkast werkt op soortgelijke wijze. Ook daarin bevindt zich een element, waarin het gas expandeert en dus de warmte uit de producten kan opnemen en afvoeren. Aan de achterzijde zit een rooster met gecomprimeerd gas, dat warmer wordt dan de ruimtelucht en daardoor warmte kan afstaan. 


DE VELE SOORTEN PARKET, GESCHIKT OF ONGESCHIKT?

Uw parketspecialist heeft vele soorten parketvloeren in zijn assortiment. Niet elke soort leent zich bij uitstek voor een vloerverarming warmtepomp. Op onze pagina over parket op vloerverwarming vindt u terug welke parketsoorten en welke houtsoorten wel- en niet geschikt zijn.

Vragen en antwoorden

Wat mag de maximale temperatuur zijn van deze vorm van verwarming en is deze ook af te regelen tot een maximale temperatuur? 

Wanneer er gebruikgemaakt wordt van de standaardprocedure (waarbij de leidingen niet te dicht bij elkaar worden gelegd) zal de maximale temperatuur afhankelijk zijn van het gebruikte koudemiddel en de compressiedruk. Het maximum ligt meestal tussen 45°C en 50°C. Het rendement van de warmtepomp wordt grotendeels bepaald door het temperatuurverschil tussen bronwater en verwarmingswater. Hoe lager de temperatuur van het verwarmingswater kan zijn, des te hoger is het rendement van de warmtepomp (deze hoeft minder hard te werken).

Als vloerverwarming gecombineerd wordt met vloerkoeling, is het geïnstalleerde vermogen voor verwarming meestal te groot (de leidingen liggen dan veel dichter bij elkaar). Waardoor de watertemperatuur meestal niet hoger hoeft te zijn dan 30°C. Let op! Als u kiest voor een parketvloer mag de maximale warmte van uw zandcement vloer niet hoger zijn dan 28°C. Informeer bij uw parketspecialist wat voor uw vloer het beste werkt.

Kan ik dit duurzame type verwarming vergelijken met vloerverwarming?

Juist omdat vloerverwarming perfect functioneert met zeer lage watertemperaturen, worden maar weinig duurzame installaties met een ander type afgiftesysteem gecombineerd. Radiatoren hebben in ieder geval een hogere watertemperatuur nodig en bij convectors moeten voor dergelijk lage watertemperaturen steunventilatoren geplaatst worden.

Waarom is parket in combinatie met een warmte-win installatie een goede match?

De watertemperatuur voor verwarming is zo laag, dat de temperatuur van het parket slechts 2°C tot 3°C zal toenemen. Hierdoor kan schade, als gevolg van een te hoge temperatuur of uitdroging, niet veroorzaakt worden door het afgiftesysteem. De spanningen in de vloer zullen tot een minimum beperkt blijven, waardoor de vloer met reguliere producten gelijmd en afgewerkt kan worden.

Zijn er bij deze vorm van verwarming meer leidingen in de vloer nodig?

Meer leidingen aanbrengen kan, maar is niet persé noodzakelijk. Het is vooral afhankelijk van de installateur en bouwer. Wanneer je zowel vloerverwarming als vloerkoeling hebt, wordt er gebruikgemaakt van een dichte verlegging van leidingen. Dit heeft als voordeel dat het aangevoerde, verwarmde, water niet warmer dan 30°C hoeft te zijn. Met andere woorden: door een lage toevoer van warmte, hoeft de warmtepomp minder hard te werken. Er is dan sprake van meer energiezuinigheid. 

Waarom wordt er niet altijd gebruikgemaakt van meer leidingen?

Dit heeft meestal te maken met geldbesparing. Hoe meer leidingen er gebruikt worden, hoe duurder de installatie wordt. Zoals ook hier blijkt, wordt niet altijd rekening gehouden met de financiële en milieu-ontlastende voordelen, die het gebruik van een lagere aanvoertemperatuur met zich meebrengen. Uit milieuoverwegingen zal er in de nabije toekomst steeds meer rekening gehouden worden met dit alternatief.

vloerverwarming warmtepomp
Illustratie van de leidingen onder een parketvloer, gelegd op een warmte-win systeem.

Vind een dealer

Wilt u weten welke parketspecialist(en) in uw omgeving optimaal verstand hebben van parket op vloerverwarming? Stuur ons een e-mail via info@lieverdink.nl. Dan sturen wij u de gegevens toe.

Brochures vloerverwarming en vloerkoeling / warmte-win

Wij kunnen u nog veel meer vertellen over parket op warmte-win systemen, zoals over de geschikte houtsoorten, rendement en mogelijke legpatronen. Dit is allemaal beschreven in de speciale brochure. (klik hieronder om deze te downloaden.)

Bent u tevens benieuwd naar de vele mogelijkheden van parket op vloerverwarming of op vloerkoeling en wilt u zich alvast goed informeren? Wij hebben een serie informatieve brochures ontwikkeld, waarin u er alles over kunt lezen. Tevens leest u hier meer over klimaatbeheersing en opstookprotocollen.

Contactgegevens

Logistiekweg 3
7007 CJ DOETINCHEM

tel: 0314 34 05 63
mail: info@lieverdink.nl

Openingstijden:
ma t/m vrij: 07:45 – 17:00 uur

Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

Volg ons op socialmedia

Brochures aanvragen