Luchtvochtigheid
De basis van het onderhoud van uw parket vloer begint met het goed bewaken van de luchtvochtigheid. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 65 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Dit is te laag voor uw parketvloer.
Krimp of uitzet voorkomen
Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 8-9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50 – 65%. Bij een verandering in de luchtvochtigheid zal het houtvochtpercentage veranderen. Verandering van deze waarde zal kunnen resulteren in krimp of uitzet. U kunt zich voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt. Luchtvochtigheid moet dus in theorie worden toegevoegd, om het evenwicht te behouden, waardoor geen (of minder) krimpnaden kunnen ontstaan. Veelal is het verstandig dit middels een luchtbevochtiger te regelen. Je hebt verschillende soorten luchtbevochtigers, daar vertellen wij meer over in ons infoblad.
Download hier het infoblad Parketvloeren en klimaatbeheersing.
Hygrometer
Onze thermostaat vertelt ons welke temperatuur de ruimte heeft. Maar over de luchtvochtigheid zegt dit apparaat niets. Om dit te meten adviseren wij u een goede hygrometer aan te schaffen. Let er wel op dat u deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van het huis. Aan de hand van de metingen kunt u actie ondernemen om de luchtvochtigheid aan te passen aan de ideale omstandigheden voor uw parketvloer.
Download hier het infoblad Parketvloeren en klimaatbeheersing.